Friday, April 18, 2008

Tonight Task : Journey to KL

"Hello, Assalamualikum...min jumaat malam kita gi KL, ari sabtu ade program kat sane..."
10.15 pm
Raudhatus Syabab


well..well

unfortunately i've been asked to be at KL tomorrow early in the morning
baru je dapat task nih...
tak sangka2 pun..
so, nak tak nak malam nih gak kne gerak ke KL
sbb pagi2 sok lagi program dah start
Biasa dah kerja2 on call nih
Mendidik jiwa dengan satu nilai
Iaitu...

P E N G O R B A N A N

Mudah untuk disebut dibibir kita..
tapi yakinlah sahabatku ianya sesuatu yang bukan mudah untuk di adaptasi
andaikata kita jarang melaziminya
sukar untuk kita menzahirkannya

Reality dalam kehidupan Sang Pendakwah
sememangnya pengobanan merupakan elemen asas
yang amat2 penting
Perlu didik sejak awal lagi
seawal usia muda anak2....
Lazimkan diri dengan kepayahan
disana ada nilai pengorbanan yang kita perlu tempuhi..

Jadi buat teman seperjuangan
usah mengeluh andai kita dibeban mehnah dan ujian
kerana menghadapinya dengan hati tabah
memdidik diri untuk belajar bekorban
dan dengan berkorban diri akan tertarbiyyah...

Mudah2an segala apa yang kita lakukan ikhlas kerana Allah

end...

10.32 pm

p/s : Tiket bas jam 12.45 am...Sape nak ikut ana...jom
Lambat tinggal...

"MEMBANGUN BERSAMA ISLAM"

~~~ISLAM 4 ALL~~~

Kepentingan Mengajar Al-Quran Awal Kepada Si ManjaHarapan sepanjang zaman
“Timang tinggi-tinggi sampai cucur atap, Belum tumbuh gigi sudah pandai baca kitab” Pantun nasihat seperti ini telah dialunkan sejak zaman berzaman, sebagai warisan nenek moyang kita bangsa Melayu, khususnya ketika si ibu mendodoikan anaknya dalam buaian. Secara tidak langsung, pantun nasihat ini memperlihatkan harapan yang tinggi menggunung daripada setiap ibu bapa sejak dahulu lagi, supaya anak-anak mereka dapat membaca al-Quran seawal mungkin. Persoalannya apakah cita-cita dan harapan tersebut telah tercapai, atau apakah kebolehan anak-anak untuk membaca al-Quran pada usia kanak-kanak yang belum memasuki alam persekolahan itu suatu yang mustahil atau terlalu sukar untuk dicapai.Model Akhlak Al-Quran

Akhlak Rasulullah s.a.w. adalah model akhlak-akhlak mulia yang dihurai dan dijelaskan dalam al-Quran. Keterangan jelas mengenai konsep akhlak mulia dalam al-Quran, bukan sahaja untuk difahami, tetapi untuk dilaksanakan. Contoh kepada penghayatan dan kaedah penghayatan itu ialah kehidupan Rasulullah s.a.w.Rasulullah s.a.w. seorang mu'min yang terulung. Seorang yang telah diasuh dan dipelihara akhlaknya oleh Allah S.W.T. untuk dipelihara akhlaknya oleh Allah S.W.T. untuk dijadikan seorang rasul dan contoh insan kamil yang menjadi ikutan dan teladan sepanjang zaman. Allah S.W.T berfirman yang bermaksud:

"Dan sesungguhnya engkau memiliki akhlak yang sungguh agung".

(al-Qalam: 4)

Juga firman-Nya yang bermaksud:

"Demi sesungguhnya, adalah bagi kamu pada diri Rasuluilah itu contoh ikutan yang baik".

(al-Ahzaab; 21)

Rasulullah s.a.w. dan para sahabat yang beriman dengannya, adalah para hamba Allah S.W.T. yang tekun mengerjakan ibadat dan tunduk khusyu' merendah diri kepada Allah S.W.T. takut dan mengharap kepada-Nya, bertawakal serta bersyukur kepada-Nya. Wajah mereka berbekas kesan daripada sujud. Pada waktu siang mereka menjadi pahlawan gagah membela agama Allah S.W.T. Sedangkan pada waktu malam air mata mereka berlinang kerana insaf dan memohon keampunan daripada Allah S.W.T. Al-Quran menggambarkan pengabdian mereka kepada Allah S.W.T. dengan firman-Nya yang bermaksud:

" Nabi Muhammad s.a.w. ialah Rasulallah dan mereka yang bersama dengannya tegas terhadap orang kafir, dan sebaliknya bersikap kasih sayang dan belas kasihan sesama sendiri (umat Islam). Kamu melihat mereka ruku'dan sujud dengan mengharapkan limpah kurnia (pahala) dari Tuhan mereka serta mengharapkan keredhaan-Nya. Tanda yang menunjukkan mereka (sebagai orang-orang yang saleh) terdapat pada muka mereka dari kesan sujud".

(al-Fath: 29)

Rasulullah s.a.w. paling banyak beribadah dan paling bertaqwa, tanpa melupakan tanggungjawab terhadap kewajipan manusia yang lain. tsteri baginda Aishah hairan kerana baginda begitu tekun beribadah kepada Allah S.W.T. Pada suatu ketika 'Aishah bertanya, mengapa baginda begitu tekun dan kuat beribadah, pada hal Allah S.W.T. sedia mengampuni dosa baginda yang terdahulu dan terkemudian. Rasuluilah s.a.w. menjawab, yang bermaksud:

"Tidakkah aku ingin dirinya menjadi hamba yang bersyukur."

(Riwayat Bukhari dan Muslim)

Bersyukur adalah akhlak yang tinggi dan mulia dalam hubungan dengan Allah S.W.T. Bersyukur di atas ni'mat yang dikurniakan Allah S.W.T, kemuncak daripada tujuan beribadah. Membentuk diri menjadi hamba Allah yang bersyukur, mercu kejayaan dalam usaha membentuk insan kamil yang meredhai Allah dan diredhai Allah. Kesyukuran itu, menambahkan lagi kesayangan Allah dan sentiasa mendapat tambahan ni'mat-ni'mat Allah S.W.T. Allah S.W.T. berfirman yang bermaksud:

"Demi sesungguhnya, jika kamu bersyukur, nescaya aku akan tambahi ni'matku kepada kamu dan demi sesungguhnya, jika kamu kufur ingkar sesungguhnya azabku amatiah keras".

(Ibrahim: 7)

Rasuluilah s.a.w. adalah contoh manusia yang bersyukur kepada Allah S.W.T. dan kesyukurannya itu dilafazkan menerusi amalan ibadahnya kepada Allah S.W.T. lni ditambahi pula dengan ingatan yang tidak putus-putus terhadap Allah dan menjadikan seluruh kehidupannya dalam suasana beribadah kepada Allah S.W.T. semata-mata.

Beribadah dalam pengertian bersolat, berzikir, berpuasa dan amalan-amalan kerohanian yang lain dilakukan tanpa mengurangkan tanggungjawab dalam hubungan antara sesama manusia, seperti yang diperintahkan oleh Allah S.W.T. Allah S.W.T menekankan hubungan dengan Allah dan hubungan dengan manusia seperti yang dinyatakan-Nya dalam al-Ouran yang bermaksud:

"Mereka ditimpakan kehinaan di mana- sahaja mereka berada kecuali dengan adanya sebab dari Allah dan adanya sebab dari manusia".

(ali'lmraan: 112)

Justeru itu al-Quran menggariskan prinsip-prinsip bagi mewujudkan sistem yang mengatur hubungan dengan Allah S.W.T. menerusi ibadah dan taqwa serta sistem yang mengatur hubungan antara manusia dengan manusia. Sistem ini menjamin jalinan hubungan yang berasaskan akhlak yang dapat membebaskan manusia dari kehinaan dan dapat meningkatkan martabat mereka menuju kemuliaan dan kehormatan.Pada suatu ketika Rasulullah s.a.w. mendengar perbualan beberapa orang sahabat mengenai ibadat mereka. Seorang berkata, ia bersembahyang sepanjang malam. Sahabat yang lain pula berkata ia berpuasa sepanjang hari sementara seorang lagi berkata ia tidak berkahwin untuk menumpukan kepada ibadat. Rasuluilah s.a.w. mendengar perbualan mereka lantas berkata, "kamukah yang berkata demikian, demikian. Akulah orang'yang paling bertaqwa dari kalangan kamu. Akan tetapi aku sembahyang dan aku tidur, aku berpuasa dan aku berbuka puasa malah aku mengahwini wanita-wanita".

Tumpuan kepada ibadah khusus dalam menguatkan hubungan dengan Allah tidak seharusnya mengabaikan tanggungjawab dalam hubungan dengan manusia yang juga merupakan ibadah apabila dilakukan untuk keredhaan Allah serta melaksanakan perintah dan arahannya.

Jelas menunjukkan bahawa akhlak Al-Quran itu adalah apa yang telah dipamerkan oleh akhlak Rasulallah, insan agung yang paling mulia. Justeru bukankah kita juga ingin melihat anak-anak penerus generasi kita terdidik akhlaknya dengan kemuliaan Al Quran. Penyambung keturunan kita yang menjadikan Al-Quran bukan sahaja sebagai basahan bibir, malah menyalurkan segala apa yang diperintahkan Allah di dalam Al Quran ke dalam aktiviti kehidupan seharian.


Kaedahnya

Dunia hari ini bukan lagi seperti zaman tok dan nenek kita. Dunia yang mencabar hari ini sebenarnya telah menyediakan kpd kita banyak platform2 awal dalam mendidik anak sepaya menjadikan Al Quran sebagai madah harian. Semuanya terletak pada ibu bapa tu sendiri bagi memilih yang mana mereka mahukan. Adakah semata-mata mahukan anak2 yang cemerlang dalam akademik yang mana dengan kecemerlangan akademiknya itulah yang akan melahirkan insan yang berjaya dengan banyaknya harta. Kalau setting minda kita sentiasa melihatkan material begitulah jadinya.


To be continue.....Sabar ye