Friday, August 29, 2008

Mainan Alasan Untuk Teruskan Penganjuran

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

KHAMIS, 28 Ogos - Dalam suasana hening untuk menyambut kemerdekaan yang tinggal hanya tiga hari lagi, kita disogokkan dengan keputusan Jemaah Menteri yang amat mendukacitakan berhubung dengan kebenaran semula penganjuran konsert Avril Lavigne, artis kelahiran Napanee, Ontario, Canada yang sememangnya kemasukannya ke negara kita Malaysia terutama diambang kemerdekaan mencerminkan pengkhinatan pemimpin negara terhadap kesucian tanah air.


'No Avril'- signal protes dari mahasiswa

Sekalipun sekretariat Hal Ehwal Wanita (HELWANI) Gabungan Mahasiswa Islam Se-Malaysia (GAMIS) telah menyerahkan memorandum bantahan penganjuran konsert Avril Lavigne kepada Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) berhubung penganjuran konsert tersebut pada 20 Ogos yang lalu dan pada awalnya keputusan pembatalan konsert Avril Lavigne itu telah diterima, namun keputusan pembatalan itu akhirnya ditarik semula dan konsert pada 29 Ogos ini bakal diteruskan.


Sedih dan kecewa. Ini sahaja yang dapat salam yang dapat saya sampaikan buat pemimpin negara kita hari ini yang tidak menitikberatkan soal nilai sebuah kemerdekaan dan kesucian kehadiran Ramadhan yang bakal tiba 1 September ini.

Pengerusi Helwani GAMIS, saudari Mala Abdullah selepas pertemuan sejam dengan wakil Puspal semalam (27 Ogos 2008) mengesahkan KPKKW pada awalnya telahpun menimbangkan untuk tidak meneruskan konsert itu dengan alasan tidak sesuai dengan sambutan hari kemerdekaan pada 31 Ogos dan membawa nilai buruk kepada akhlak rakyat Malaysia.Bagaimanapun, kerajaan membenarkan semula konsert setelah menetapkan prasyarat dan peraturan kepada penganjur agar ia tidak menjejaskan budaya dan penerapan nilai yang tidak baik di kalangan anak-anak muda khususnya dalam bulan kemerdekaan ini.

Persoalannya, sejauh mana batas-batas kita telah dipersetujui bersama itu tidak akan dikhinati oleh agensi yahudi ini, sedangkan umat Islam yang terisi di dalam jiwa mereka iman juga goyah apabila disajikan bahan hedonisme sebegini.

"Berhibur tak salah, Islam pun benarkan..tapi bukan ini caranya", ujar Naib Presiden 1 Persatuan Mahasiswa Islam, saudara Mohammad Zul Hilmey Bin Makmud dalam menyurakan pendirian beliau terhadap keputusan yang diambil untuk terus membenarkan penganjuran konsert tersebut.

Keputusan yang diambil oleh pihak kerajaan ini semenangnya tidak wajar dan mencerminkan pencemaran moral dan akhlak ini bukan hanya di diperingkat remaja dan belia, malah kepimpinan negara itu sendiri yang mana mereka itu terdidik hasil dari tangan - tangan sekular penjajah yang menanam benih - benih Yahudi dalam minda kita.

Ayuh mahasiswa!

Saya menyeru kepada semua mahasiswa terutama di kampus Universiti Teknologi Malaysia, Skudai, Johor, yang mana landskap politiknya dilihat agak sejuk dan nyaman, agar sama-sama kita buka minda dari dijerat protokol Yahudi laknatullah ini dalam menyatakan bantahan kita secara terbuka terhadap penganjuran konsert Avril Lavigne yang tidak bermoral ini.

Ingat! Mahasiswa bakal pengganti tampok kepimpinan negara. Justeru, didikan untuk menjadi pemimpin yang berkualiti dan bermoral untuk masa akan datang bermula saat ini.

Salam Mahasiswa
Salam Reformasi


Mohd Amin Bin Mohd Hamami
Sarjana Kejuruteraan Mekanikal- Pembuatan
Universiti Teknologi Malaysia, Skudai Johor